Hoppa till innehåll

HSP High Sensitivy Personality/

  • av

Känslig eller!!?

Är det så att du ibland eller rätt så ofta undviker att ha för många personer runt omkring dig. Du trivs dåligt i öppna kontorslandskap, vantrivs när det är för mycket folk i butiken. Det är som du kan känna av att någon är ledsen, arg eller vissa bara tar ditt goda humör och du fattar inte varför. Du trivs helt enkelt bäst i skogen eller med nära människor som får dig att må bra. Välkommen då till känsliga gänget. Nej du är inte tokig eller nervös du har bara en hjärna som läser av omgivningen snabbare och du förstår all den information som du tar in. HSP är ett personlighetsdrag som ca 25% av alla däggdjur har. Ja du läste rätt alla däggdjur. Hundar, apor, hästa osv. Dem konkreta benämningen är egentligen Sensory processing sensitivity eller SPS och har med hur hjärnan tar in intryck och bearbetar dessa. En av dem som kom upp med denna teori heter Elaine Aron. Hon kallade detta personlighetsdrag för HSP eller Highly Sensitive Person. 

Det är så enkelt som att din hjärna har en super förmåga att läsa av  och förstå situationer omkring dig från flera vinklar samtidigt. Snacka om superkraft.

Så när någon nästa gång kritisera dig för att vara överkänslig så förklara att du inte kan hjälpa det du är bara född med en superkraft. Alla superhjältar behöver ta hand om sig och det gäller dig med